Kawa to nieodłączny element naszego życia. Towarzyszy nam tuż po przebudzeniu, na spotkaniach z bliskimi, znajomymi, przyjaciółmi, a także często wiele razy w ciągu dnia. Ma wpływ na nasze samopoczucie, mobilizuje do działania, dodaje energii. Jej niesamowity smak sprawia, że bardzo chętnie po nią sięgamy. Jest bardzo aromatyczna i dlatego wykorzystywana często jako składnik ciast i deserów. Lubimy pić ją solo, w formie espresso, a także z wieloma różnymi dodatkami. Niektórzy lubią klasyczną kawę z mlekiem, inni z cynamonem, czy syropami do kawy. Często występuje także w formie deserów z bitą śmietaną i słodyczami. Ale jaka jest lepsza - kawa rozpuszczalna czy sypana? Każdy z nas podchodzi do tego indywidualnie. Kawa sypana jest bardziej aromatyczna, posiada więcej kofeiny, dzięki czemu działa bardziej pobudzająco na organizm niż rozpuszczalna. Zarówno kawa rozpuszczalna czy sypana mają swoich zwolenników, ponieważ można też spojrzeć na to z drugiej strony - skoro ma mniejszą zawartość kofeiny - możemy pozwolić sobie na większą ilość filiżanek tego smacznego napoju.